Компостування органічних відходів

Є два способи компостування залишків їжі у домашніх умовах: за допомогою ефективних мікроорганізмів та черв’яків.

💡Нагадаємо: якщо органіка в пакетах потрапляє на полігон, негативні процеси гниття провокують виділення метану. Метан накопичує тепло та руйнує атмосферний шар, більше, ніж вуглекислий газ, утворюючи парниковий ефект.

Прямо у себе в квартирі ви можете поставити компостер — спеціальний контейнер із подвійним дном та краном для злиття рідини. Збирайте залишки органіки рослинного походження, присипайте їх бокашами та ферментуйте. Бокаші, ефективні мікроорганізми (бактерії молочної кислоти, дріжджового грибу та фотосинтетичних організмів), схожі на висівки і мають запах хлібу. Вони перешкоджають гниттю та утворенню парникових газів. Бокаші розпочинають процес ферментації у домашньому відрі. Після ферментації залишки їжі темнішають та можуть бути закопаними під деревом, у саду, парку, компостній ямі, щоб стати добривом за 6-9 місяців.

Що можно компостувати: лушпиння, залишки, зіпсоване

🥒 овочі
🍓 фрукти
🥬 зелень
🥚 шкаралупа
🥖 хліб
☕️ кава, чай (без пакетиків)
🍂 листочки/квіти/
🧻 паперові серветки

📌Що не можна компостувати

🥛 рідини: оцет, олія, сік, молоко
🦴 кістки/мясо/рибу
📃 папір
🐾 екскременти тварин

Що не бажано у великій кількості:

з наступними залишками можуть бути проблеми, якщо ви не збираєтесь пересипати їх одразу до компостої ями, деякі виробники компостерів дозволяють таке переробити, інші – ні
🥓 їжа тваринного походженна: сир, йогурт, масло вершкове, яйця, мясо, риба
🍑 кісточки від фруктів
🥑 шкірка авокадо
🍚 готові продукти: каші, картопля
🍋 не перебільшувати з: цитрусовими, цибулею, часником

📌 Як компостувати

– лушпиння, залишки їжі, серветки, краще подрібнити (порізати або пом’яти)
– раз на день/на декілька днів складати залишки в контейнер
– присипати жменькою бокаші
– щільно закривати кришку (потрібна певна температура та вологість, тому відкривати багато разів не можна)
– злити воду раз на тиждень/10 днів (у компостера подвійне дно і є спеціальний кран для злиття)

📌 Важливі деталі

– не ставити контейнер на палюче сонце чи мороз
-“компостний чай”, рідину, що утворилась, можна зливати в труби або використовувати як добриво, розводячи його, та підливати до рослин
– продумайте заздалегідь, куди ви зможете закопати або відвезти ваш компост
– якщо компостування йде правильно, то неприємного запаху немає
– на одну особу відерця вистачить на 1,5 місяця приблизно
– 2 кг бокаші може вистачити на рік користування

📌 Переваги

– органічні рештки стануть добривом і не утворюватимуть метан на звалищі
– замениться кількість сміття, яку ви виноситимете на смітник

📌 Недоліки

– спершу важко налаштуватись на ще одне відро
– необхідно зазадалегіть подумати про місце “здачі” компосту


Схожі записи:

hb Детальніше
Що не можна сортувати в контейнер СКЛО
Корисні поради Скло Сортування

Сортування інколи схоже на заплутану гру, де дуже багато правил і невідомо, як виграти. Минулого разу ми розповідали про те, що не варто кидати в контейнер МЕТАЛ.

Ми продовжуємо йти від зворотного, щоб допомогти...

hb Детальніше
Послуги Центру управління відходами
Електронні відходи Корисні поради

Коли вам знадобиться Центр управління відходами:

- потрібно списати техніку з балансу компанії
- давно лежать зламані телефон, факс та чайник та схоже
- залишились лампи після переобладнання закладу
- назбиралась...

hb Детальніше
10 фактів про електронні відходи
Електронні відходи Сортування Цифри

Здається, що ми викидаємо не так багато техніки та електроніки. Для нас більш звичні гори паперових стаканчиків, аніж гори ноутбуків чи телефонів, нас більше лякають літаючі пластикові пакети, ніж бойлери десь на...